Elon Musk om halvkombi från Tesla: ”Perfekt för att locka duktiga talanger till Berlin”

I veckan arrangerades en batterikonferensen European Battery Conference i Tyskland. Deltog via videolänk gjorde Teslas VD Elon Musk. I ett inslag på drygt 20 minuter talade Elon om Teslas planer för att bli mer attraktiva i Europa.

Tesla har tidigare sagt att en mer kompakt Tesla inte är en omöjlighet i Europa. Planen är då att designa och utveckla den i Berlin. Att producera en inhemsk modell i Berlin är också ett sätt att locka duktiga ingenjörer.

– Det finns många duktiga designers och ingenjörer i Europa. De bästa vill göra eget designarbete. De vill inte bara göra en europeisk version av något som designats i Kalifornien. För att locka duktiga talanger måste vi kunna erbjuda eget designarbete. I Europa skulle det vara logiskt att göra en kompakt bil, kanske en halvkombi eller något liknande. Vi ska helt enkelt göra det som efterfrågas i regionen, säger Elon.

Han drar sedan en anekdot om att han upplevde att det var svårt att hitta en tillräckligt rymlig parkeringsplats när han körde en Model X i Berlin. USA gillar större bilar, medan Europa föredrar något mindre modeller. Han tillägger: ”En halvkombi är en bra kandidat, men det kommer också andra modeller. Vi bör erbjuda en bil som folk har råd med och som passar deras livsstil”.

Europeisk batterifabrik blir störst i världen

I intervjun berättar Elon också om planerna på att bygga en batterifabrik i anslutning till Gigafactory Berlin. Målet är att ha en produktionskapacitet på över 100 GWh årligen. På sikt ska produktionen vara möjlig att skala upp till 200 eller 250 GWh årligen. Det skulle i så fall bli den största batterifabriken i världen.

Framgångsrik batteriutveckling är också en förutsättning för billigare elbilar men också för eldrivna lastbilen Tesla Semi. I en intervju berättar han att det inte är några som helst problem att uppnå 500 kilometer räckvidd. Han berättar också att nå 800 kilometer med 40 ton på släp är relativt enkel utmaning. Målet är dock att i en inte allt för avlägsen framtid uppnå 1000 kilometer räckvidd med full last.

Intervjun, i ett något skakigt videoklipp, går att se nedan:

https://www.youtube.com/watch?v=-4JJ6ASXgBI
Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.