Ett lösenord kommer att skickas till din e-postadress.

Tips vid installation och placering av laddbox till elbil

Det finns en del tips och råd att tänka på om du ska installera en laddbox hemma. Det viktigaste är så klart att se till att den installeras av en certifierad elektriker.

Men det finns också annat att änka på, så som placering och hur du i övrigt utformar parkeringsplatsen och laddstationen.

Skyddad placering

Även om tillverkarna av laddboxarna påstår att laddboxarna är tillverkade för utemiljö, så kan det ändå vara bra att välja en skyddad placering för laddbox – för att maximera dessa livslängd.

Både elektroniken och även produktens skyddande hölje kan påverkas av regn, vind eller solljus. Om möjligt, placera gärna laddboxen i en carport eller på en vägg med uthängande tak.

Smart placering

Tänk också igenom placeringen av laddboxen på parkeringsplatsen. Kommer du åt laddboxen med elbilen? Välj en placering så att elbilen kan stå på en naturlig plats på parkeringen. Tänk också på att välja en placering som gör att elbilen inte är ivägen, så att man kan komma förbi med cyklar eller matkassar.

Ett vanligt misstag är att man i efterhand upptäcker att laddkabeln hindrar den naturliga passagen på parkeringsplatsen när man anslutit bilen till boxen.

Tänk också på att olika elbilar har valt att placera sina laddluckor på olika ställen. Det kan vara så att du redan nu vill framtidssäkra installationen så att den fungerar bra med en elbil, oavsett var laddluckan sitter.

Ett tips är att dra ett snöre mellan bilen och den tilltänkta placering av laddboxen, och låta den vara ”ansluten” på test, ganska snart kommer du märka om placeringen är bra eller inte.

Relaterad läsning