Följ Allt om Elbil

Hej, vad letar du efter?

Tips vid installation och placering av laddbox till elbil

Det finns en del tips och råd att tänka på om du ska installera en laddbox hemma. Det viktigaste är så klart att se till att den installeras av en certifierad elektriker.

Men det finns också annat att tänka på, så som placering och hur du i övrigt utformar parkeringsplatsen och laddstationen.

Skyddad placering

När du utformar din dedikerade yta för laddning av elbilen kan det vara klokt att välja en skyddad placering under tak, skyddad från regn och rusk. Även om tillverkarna av laddboxarna påstår att laddboxarna är tillverkade för utemiljö, så kan en skyddad placering av laddboxen maximera dessa livslängd.

Både elektroniken och även produktens skyddande hölje kan påverkas av regn, vind eller solljus. Om möjligt, placera gärna laddboxen i en carport eller på en vägg med uthängande tak.

Smart placering

Tänk också igenom placeringen av laddboxen på parkeringsplatsen. Kommer du åt laddboxen med elbilen? Välj en placering så att elbilen kan stå på en naturlig plats på parkeringen. Tänk också på att välja en placering som gör att elbilen inte är ivägen, så att man kan komma förbi med cyklar eller matkassar.

Ett vanligt misstag är att man i efterhand upptäcker att laddkabeln hindrar den naturliga passagen på parkeringsplatsen när man anslutit bilen till boxen.

Tänk också på att olika elbilar har valt att placera sina laddluckor på olika ställen. Det kan vara så att du redan nu vill framtidssäkra installationen så att den fungerar bra med en elbil, oavsett var laddluckan sitter.

Ett tips är att dra ett snöre mellan bilen och den tilltänkta placering av laddboxen, och låta den vara ”ansluten” på test, ganska snart kommer du märka om placeringen är bra eller inte.

Relaterad läsningElbil

Geely-ägda Lynk & Co har presenterat sitt första koncept på en elbil. Modellen Lynk & Co Zero Concept som är designad i Göteborg ska...

Elbil

Idag hade elsuven Volkswagen ID.4 premiär. Volkswagen beskriver ID.4 som en sportig tusenkonstnär som är enkel att köra. Det lågt placerade batteriet ger bilen...

Facebook

Vårt nyhetsbrev

En gång i månaden skickar vi ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.