Hur lång tid tar det att ladda en elbil?

Hur lång tid det tar att ladda elbilen styrs delvis på hur mycket ström din elbil kan ta emot, men också hur mycket ström du har tillgängligt.

Det går att ladda elbilen från ett vanligt hushållsuttag. Detta är dock inte rekommenderat i längden. Dels nyttjar du inte bilens maximala laddningskapacitet men det finns också säkerhetsrisker om du inte har koll på husets elinstallation.

Om du laddar elbilen genom ett vanligt uttag är det inte tillåtet att använda en strömstyrka på mer än 10 ampere. Det ger en maximal effekt på 2,3 kW och kommer ge dig någon enstaka mils räckvidd i timmen. I folkmun kallas detta oftast för ”nödladdning”.

Med en fast laddbox som har högre kapacitet framdragen kan du snabbt korta ner laddningstiden till några timmar, beroende på kapacitet.

Tid för elbilsladdning hemma

De flesta elbilarna idag har en batterikapacitet på mellan 40 och 95 kWh. En laddbox med hög effekt laddar elbilen snabbare. De vanligaste effekterna på laddboxar hemma idag är antingen 7,4 kW eller 11 kW.

Batteristorlek7,4 kWh (1-fas 32A)11 kWh (3-fas 16A)
40 kWh5,5 timmar3,5 timmar
60 kWh8 timmar5,5 timmar
95 kWh13 timmar8,5 timmar

Publika laddare och snabbladdare

Utmed våra vägar finns publika laddare och snabbladdare utplacerade. De har större kraft och kan ladda din elbil snabbare än vad du kan hemma i ett vanligt vägguttag. De är en förutsättning för att du ska kunna köra längre sträckor utan för långa avbrott.

Oftast är de publika laddarna du hittar utanför köpcentrum, hotell, parkeringshus eller din lokala matbutik något som kallas för destinationsladdare eller normalladdare. De har oftast samma kapacitet som den laddbox du har hemma. Oftast upp till 11 kW. Strömmen levereras i form av växelsström (AC) vilket innebär att din bil sedan omvandlar detta via sin ombordladdare till likström (DC) vilket är så energin lagras i ett batteri.

Utmed de större vägarna hittar du oftast det som kallas för snabbladdare. De används när du till exempel är ute på en långresa. Snabbladdare börjar också bli vanliga i städerna, och passar dig som saknar laddmöjlighet hemma.

Snabbladdarna levererar en högre effekt och laddar din elbil på omkring en halvtimme beroende på effekt och batteristorlek i din bil. I snabbaddarna omvandlas elnätets växelström (AC) till likström (DC) vilket sedan matas direkt in i batteriet.

De vanligaste snabbladdarna klarar mellan 50 kW upp till 150 kW. På senare tid har snabbladdare fått allt högre effekt (runt 300 kW) vilket är välkommet. Allt fler bilar kan ta emot högre kapacitet vilket minskar tiden för laddning.

Elbilen har också en egen maximal laddkapacitet och denna är inte jämn under hela laddningen. Den följer något som kallas för laddkurva. Andra faktorer som påverkar är temperaturen på batteriet.

Artikel: Hur långt kan jag köra med en elbil på en laddning?

Tillbaka till Kunskapsbanken