Ett lösenord kommer att skickas till din e-postadress.

Hur lång tid tar det att ladda en elbil?

Hur lång tid det tar att ladda elbilen styrs delvis på hur mycket ström din elbil kan ta emot, men också hur mycket ström du har tillgängligt.

Vanligtvis tar det omkring 8-10 timmar att ladda en elbil på vanlig hushållsel. Det kallar man för normalladdning. Till detta räcker ett vanligt jordat uttag (230V och 10A). Som en extra säkerhetsåtgärd bör man ändå kontrollera med en elektriker att elinstallationen klarar en sådan belastning under en längre tid.

Med en laddbox som har högre kapacitet framdragen kan du korta ner laddningstiden ytterligare med ett par timmar, beroende på kapacitet.

Publika laddare och snabbladdare

Utmed vägarna finns publika laddare och snabbladdare utplacerade. De har större kraft och kan ladda din elbil snabbare än vad du kan hemma i ett vanligt vägguttag. De är en förutsättning för att du ska kunna köra längre sträckor utan för långa avbrott.

Dagens snabbladdare klarar vanligtvis 50 kW upp till 150 kW i laddhastighet. Vilket är fullt tillräckligt för att ladda elbilen fullt på ungefär en halvtimme.

Artikel: Hur långt kan jag köra med en elbil på en laddning?