Grunderna: Ladda elbilen hemma – för dig som bor i villa

Funderar du över möjligheterna att ladda elbil hemma? Om du bor i en villa är det en självklarhet att du borde ha möjligheten att ladda din elbil hemma. Det finns mycket pengar att spara och det är alltid enklare att ha en fulladdad bil ståendes hemma på garageuppfarten.

Men det finns också många frågor, och funderingar som du kanske vill reda ut? Behöver du till exempel verkligen en dedikerad laddbox eller kan det räcka med en laddkabel i vägguttaget?

Laddbox eller laddkabel

I grunden är det ingen skillnad på laddkabeln som följde med elbilen och en extern laddbox. Själva laddaren sitter inbyggd i bilen och är den som alltid används vid laddning. En laddbox innehåller dock teknik som övervakar och kan styra laddningen. Du kan också ladda snabbare med hjälp av en laddbox. Oftast kan det också kännas smidigare och tryggare att ha en fast laddpunkt i form av en laddbox.

Om du använder en laddkabel som är ansluten till ett vanligt vägguttag är laddströmmen ofta begränsad till 10-13A. Mer tål oftast inte vägguttagen. När du installerar en laddbox, bör det göras av en utbildad elektriker. Denna kan dra fram ny el med en egen säkring. På så vis kan du släppa fram mer ström som ger snabbare laddning.

Låt alltid laddboxen installeras av en utbildad elektriker.

Hur mycket el?

De flesta laddkablarna drar ungefär 10-13A från vägguttaget, det betyder att du kan ladda omkring 20-30 kWh till bilens batteri under en natt. Grovt räknat kostar en kWh el ungefär en krona.

Laddboxar, beroende på tillgänglig kapacitet kan leverera mer ström, vilket gör att laddningen går något snabbare. Oftast går strömstyrkan att regleras via laddkabeln, laddboxen eller i bilens inställningarna. Om du planerar att låta bilen stå över natten är det alltid bra att ladda batteriet så långsamt som möjligt, framför att stressladda batteriet under en kortare tid.

De flesta husen har på senare år minskat elförbrukningen genom snålare vitvaror och lågenergilampor vilket gör att det oftast finns kapacitet att också redan ladda elbilen. Men det är alltid bra att säkerställa med en elektriker om du är osäker.

Om du elbil klarar av laddning via trefas är detta alltid det bästa alternativet för laddning av din elbil. Trefasladdning belastar husets elnät mindre. Du kan antingen använda elbilens laddsladd eller montera en laddbox på trefasen.  

Relaterad läsning