Ett lösenord kommer att skickas till din e-postadress.

Guide: Ladda elbilen hemma – för dig som bor i villa

Funderar du över möjligheterna att ladda elbil hemma? Om du bor i en villa är det en självklarhet att du borde ha möjligheten att ladda din elbil hemma. Det finns mycket pengar att spara och det är alltid enklare att ha en fulladdad bil ståendes hemma på garageuppfarten.

Men det finns också många frågor, och funderingar som du kanske vill reda ut? Behöver du till exempel verkligen en dedikerad laddbox eller kan det räcka med en laddkabel?

Laddbox eller laddkabel

I grunden är det ingen skillnad på laddkabeln som följde med elbilen och en extern laddbox. Själva laddaren sitter inbyggd i bilen och är den som alltid används vid laddning. En laddbox innehåller dock teknik som övervakar och kan styra laddningen. Du kan också ladda snabbare med hjälp av en laddbox.

Om du använder en laddkabel är ansluten till ett vanligt vägguttag är laddströmmen ofta beägränsad till 10-13A. Mer tål oftast inte vägguttagen. När du installerar en laddbox, bör det göras av en utbildad elektriker. Denna kan dra fram ny el med en egen säkring. På så vis kan du släppa fram mer ström som ger snabbare laddning.

Låt alltid laddboxen installeras av en utbildad elektriker.

Placering av laddplats

När du utformar din deikderade yta för laddning av elbil bör du alltid se till att laddboxen placeras under tak skyddad från regn och rusk. Detsamma gäller egentligen om du använder din laddkabeln, att klumpen innehållandes elektroniker hängs skyddad om den används i dåligt väder.

Hur mycket el?

De flesta laddkalbarna drar ungefär 10-13A från vägguyttaget, det betyder att du kan ladda omkring 20-30 kWh till bilens batteri under en natt. Grovt räknat kostar en kWh el ungefär en krona.

Laddboxar brukar levererar 16A till elbilen, vilket gör att laddningen går något snabbare. Oftast går strömstyrkan regleras via laddkabeln, laddboxen eller i bilens inställningarna. Om du planerar att låta bilen stå över natten är det alltid bra att ladda batteriet så långsamt som möjligt, framför att stressladda batteriet under en kortare tid.

De flesta husen har på senare år minskat elförbrukningen genom snålare vitvaror och lågenergilampor vilket gör att det oftast finns kapacitet att också redan ladda elbilen. Men det är alltid bra att säkerställa med en elektriker om du är osäker.

Om du elbil klarar av laddning via trefas är detta alltid det bästa alternativet för laddning av din elbil. Trefasladdning belastar husets elnät mindre. Du kan antingen använda elbilens laddsladd eller montera en laddbox på trefasen.  

Annons: Charge Amps möjliggör laddning ur vanligt uttag

Charge Amps erbjuder laddkablar som passar de flesta elbilarna. Du laddar enkelt elbilen från ett vanligt vägguttag. Med enkla knapptryckningarna ställer du själv laddstyrkan (6 – 16 A). En temperatursensorer i båda ändarna av sladden drar automatiskt ner laddstyrkan om vägguttaget blir för varmt. Finns i två modeller:

Relaterad läsning