Att köpa en laddbox till elbilen

Laddboxen kallas den låda, innehållandes nödvändig teknik, som sätts upp på väggen eller stolpen i anslutning till elbilens parkering. Det är ett bra alternativ för laddning av elbilen i villan eller i flerbostadshuset.

Varför behöver jag en laddbox? Laddboxen har två stora fördelar mot att bara ladda elbilen genom ett vanligt vägguttag. Dels går det betydligt snabbare, dels är det också säkrare. Laddboxen innehåller nämligen avancerad teknik för att optimera strömförbrukningen och bevaka belastningen på elnätet.

Lått proffset installera laddboxen

Det är enkelt att installera en laddbox hemma, då du alltid bör ta hjälp av en certifierad elektriker. Börja med att välja en lämplig leverantör av laddbox. Här finns det både leverantörer som enbart levererar tekniken, men också leverantörer som även genomför installationen av laddboxen.

Med ”egen” elektriker

Om du själv köper en laddbox, och kontaktar en elektriker på egen hand, finns det en del moment att gå igenom. Det är viktigt att välja en certifierad elektriker som vet vad han eller hon gör. Säkerheten är mycket viktig.

Inför installationen bör du be elektrikern göra en kontroll av husets elsystem. Elektrikern kan sedan räkna på och offerera förutsättningarna för att installera laddboxen i ditt hem. Efter att laddboxen är installerad är det också lämpligt att låta elektrikern göra en slutbesiktning och kvalitetskontroll av installationen.

Köpa laddbox med installation via helhetslösning

Även du som väljer att köpa en laddbox med installation bör kontrollera noga vad som ingår. Oftast får du ett fast pris på hela installationen på förhand, men det finns oftast vissa grundkrav som måste uppnås.

När du köper en laddbox med installation tillhandahåller leverantören av laddboxen installationen genom sitt nätverk av utbildade elektriker. Oftast arbetar dessa utifrån en standardprislista, och ett visst antal moment ingår i grundpriset.

Kolla noga vad som ingår, så att du i efterhand inte får några överraskningar. Oftast genomför elektrikern som kommer ut en besiktning och kan därmed redan på plats informera dig om något behöver läggas till.

Bidrag på laddboxen

Genom ”Ladda hemma-stödet” får du igen delar av dina utlägg för installation av en laddbox hemma eller i föreningen. Det är Naturvårdsverket på uppdrag av regeringen som tillhandahåller stödet till dig som installerar en laddbox.

Stödet berättigar till halva kostnaden för laddboxen och halva arbetskostnaden för installationen av boxen upp till totalt 10 000kr. Läs mer om stödet här.

Relaterad läsning