Följ Allt om Elbil

Hej, vad letar du efter?

Guider

Grönt avdrag, bidrag till installation av laddbox hemma

För dig som privatperson finns det bidrag och stöd att ta del av vid installation av laddbox hemma. Den första januari 2021 ersatte det gamla Ladda hemma-stödet med ett nytt Grönt avdrag.

Med det nya avdraget blir hela processen enklare. Istället för att söka och erhålla ersättning i efterhand görs avdraget direkt på installatörens faktura. Det nya stödet fungerar på samma sätt som ROT-/RUT-avdragen.

Det Gröna avdraget ger en skattereduktion med 50 procent av kostnaden för arbete och material. Det är viktigt att det är firman som gör installationen som också köper in materialet. Du kan inte göra avdrag för material du köper in genom en annan firma.

Maxbeloppet är 50 000 kronor per person och år. I potten för det maxbeloppet räknas också avdrag för nätanslutna solceller och system för lagring av egenproducerad el in.

Installationen får enbart avse den aktuella bostaden och måste vara gjord i ditt eller din förälders hushåll, och ska enligt Skatteverket avse:

  • ”ett småhus eller en ägarlägenhet som ägs av dig som begär skattereduktion”
  • ”en lägenhet som upplåtits med bostadsrätt och som innehas av dig som begär skattereduktion”
  • ”en byggnad under uppförande som ägs av dig som begär skattereduktion och som när den är uppförd ska vara ett småhus eller en ägarlägenhet.”

Det är också viktigt att laddningspunkten är förberedd för elmätning och debitering av elkostnad. Den måste också ha minst ett av följande uttag/anslutningar med ”standarden EN 62196-2 för elfordon av typ 2” eller ”standarden EN 62196-3 för elfordon av typ Combo”.

Denna artikel är en del av en serie artiklar i vår kunskapsbank för elbilar.Relaterad läsning

Skriven av

Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.

Kommentera eller läs kommentarer

Eldrift

OKQ8 ska bygga landets största nätverk av snabbladdare i samarbete med Skellefteå Kraft. Totalt ska man bygga över 300 stationer i Sverige. Den första...

Notis

Tesla ska utrusta kommande Tesla Roadster med små raketer som genom kraftiga luftpuffar ska öka accelerationen och väghållningen. En som inte tycks kunna vänta...

Stöd Allt om Elbil

Annons

Följ oss på Facebook

Vårt nyhetsbrev

En gång i månaden skickar vi ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.

Annons
Annons