Följ Allt om Elbil

Hej, vad letar du efter?

Eldrift

Göteborg lägger europas största beställning på elbussar

Lokaltrafiken i Göteborg ska satsa på elbussar. Under en längre tid har Västtrafik, som ansvarar för lokaltrafiken i regionen testat elbussar på en av sina linjer. Nu ska det bli fler.

Totalt köper transportföretaget Transdev som kör för Västtrafik in 157 elbusar. Bussarna kommer levereras från Volvo. Volvo beskriver beställningen om den enskilt största beställningen i Europa.

– Det är oerhört glädjande att vi vunnit Europas hittills största enskilda order på 157 elbussar. Volvo är pionjärer inom elektromobilitet och hållbar kollektivtrafik. Denna stora order bekräftar att elbussar redan idag är en i alla avseenden hållbar och ekonomisk lösning för krävande kollektivtrafik med hög kapacitet.”, säger Håkan Agnevall, vd på Volvo Bussar.

Bussarna är av modellen 7900 och har plats för 150 resenärer. Energiförbrukningen är 80 procent lägre än för motsvarande dieselbuss, uppger Volvo. Volvo beskriver bussen som optimal med hög passagerarkapacitet och låga driftkostnader.

På ändhållplatserna placerar Västtrafik ut pantografer som ska snabbladda bussarna. Bussarna laddas i sex till åtta minuter och kommer sedan ha energi nog att klara körningen. På natten kompletteringladdas bussarna i depån.

Så sent som förra månaden satte Västtrafik in 60 nya elbussar i Göteborg. Västtrafik har som mål att all stadstrafik ska vara eldriven till 2030.Relaterad läsning

Skriven av

Grundare av Allt om Elbil. Fascineras av elbilen och vill påskynda en elrevolution av bilindustrin.

Kommentera eller läs kommentarer

Elbil

Under nattens Tesla-evenemang Battery Day presenterade Tesla två nya elbilar. Först ut är den redan kända prestandaversion av Tesla Model S döpt till Model...

Elbil

Polestar slår ett slag för transparens. Polestar har gjort en livscykelanalys för att fastställa miljöpåverkan på sin nya elbil Polestar 2. I analysen tar...

Facebook

Vårt nyhetsbrev

En gång i månaden skickar vi ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.

Annons