Göteborg kan bli först att endast tillåta elbilar och andra fossilfria fordon i vissa zoner

Pressbild: Göteborg Energi

Göteborg kan bli först med ett pilotprojekt som endast tillåter elbilar och andra fossilfria fordon. Det är den så kallade skyltningen Miljözon 3 som innebär ett totalförbud för bensin- och dieselbilar.

– Vi arbetar med flera förslag för att komma till rätta med bland annat luftkvalitet och buller. Men samtidigt är det en balans där det gäller att ha göteborgarna med sig. Vi tänker att man kan testa ett nybyggnadsområde och anpassa vissa lokalgator, säger kommunalrådet Emmyly Bönfors (C) till Göteborgs-Posten.

Miljözon 3 är den striktaste skyltningen kring utsläppsregler. Den tillåter endast fordon som drivs av el, bränsleceller eller gasfordon i Euro VI-klassen. Idag finnas endast Miljözon 1 och 2 i Sverige sedan tidigare som tillåter vissa renare bilar med förbränningsmotor.

Inom pilotprojektet kommer man att välja ut ett område som ännu inte är bebyggt. Det för att inte ha för stor påverkan på befintliga boende. Till tidningen förtydligar trafiknämnden ordförande Toni Orsulic (M) att det handlar om ett test som sedan ska utvärderas.

– Det handlar om att förbereda staden för en omställning och då är det viktigt att ha kunskapen om hur man potentiellt skulle kunna göra det. Vi pratar inte om en hel stadsdel, utan om ett antal kvarter, som jag har uppfattat det, säger Toni.

Karin Pleijel (MP), som är vice ordförande i trafiknämnden ställer sig frågande till beslutet. Det eftersom det handlar om ett nybyggnadsområde som lär ligga många år i framtiden. Hon menar att vi måste agera idag.

– Vi behöver ställa om mycket snabbare. När jag först såg detta förslag blev jag glad men jag är rädd att det kommer vara out of date när det väl blir dags, säger Karin.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.