Gordon Delivery utvecklar elbil för kylda leveranser i stadsmiljöer

Gordon Delivery har specialiserat sig på leveranser av kyld mat och mediciner som handlas på nätet. Nu är planen att introducera helt eldrivna fordon för sista milen-leveranser i stadsmiljöer. Nu i sommar kommer företaget att testa den första elbilen i Stockholm

Leveranserna av kylda varor kommer med flera utmaningar. Dels måste lastutrymmet vara isolerat och det går åt mycket energi för att driva både bil och kylaggregat. Kylaggregatet i sig är dessutom både utrymmeskrävande och ger hög extravikt som påverkar lastkapacitet och räckvidd. 

Gordon Delivery har tagit fram den specialbyggda kylbilen PRO Litium MAX tillsammans med elfordonsföretag E-TRON. Om sommarens tester är framgångsrika planerar företaget att beställa ytterligare 20 elkylbilar. De ska i så fall rulla i Stockholm, Göteborg och Malmö redan under hösten. Målet är att 30 procent av företagets alla leveranser ska vara helt eldrivna vid slutet av det här året.

– Vår nya eldrivna kylbil har en räckvidd som klarar runt 75 hemleveranser i citymiljö på en laddning. Dess storlek gör den perfekt för hemleveranser i city då den är liten nog för smågator och trånga parkeringar, samtidigt som den har lastkapacitet på hela ett ton, säger Elion Najim, Fleet Manager på Gordon Delivery. 

Gordon Delivery ska gradvis ersätta alla kylbilar med elkylbilar i stadsmiljöer för att minska utsläpp och buller. Målet är att alla city-leveranserna ska vara helt eldrivna till 2025.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.