GM ökar på tempot för att rulla ut 12 nya elbilar och siktar på att bli störst igen

Nu ökar General Motors sin satsningar på elbilar. Fram till 2025 ska man lansera 30 elbilar globalt. Bland redan kommunicerade modeller finns Cadillac Lyriq, en ny uppdaterad Chevrolet Bolt samt GMC Hummer.

– Vi är fast beslutna om att påskynda vår övergång till elbilar. Den helelektriska framtiden vi bygger integrerar alla de saker vi gör bättre än någon annan. Så att vi kan sätta alla i en elbil, skapa en lönsam tillväxt och gynna våra aktieägare, säger General Motors VD Mary Barra i ett pressmeddelande.

– Vår övergång till en helelektriskt portfölj gör vi med ett övertag och fokus på tillväxt. Vi kan påskynda våra elbilsplaner eftersom vi snabbt bygger konkurrensfördelar inom batterier, programvara, fordonsintegration, tillverkning och kundupplevelse, fortsätter Barra.

Tolv nya modeller har nu fått högsta prioritet och kommer presenteras inom de kommande åren. Här ingår GMC Hummer med första leveranser hösten 2021. Efter det följer Cadillac Lyriq i början på 2022.

Utöver dessa modeller kommer också tre andra modeller från GMC. Från Chevrolet får vi ser fyra nya modeller, däribland en pickup och en kompakt crossover. Från Cadillac kommer också fyra modeller.

Totalt investerar man 27 miljarder dollar i utveckling av elbilar fram till 2023. För att alla ska kunna köpa en elbil kommer man leverera en elbil i de flesta prisklasserna från 30 000 upp till 100 000 dollar. Målet är att sälja minst en miljon elbilar om året redan 2025.

För att nå sina mål kommer man att bygga en ny fabrik för batteriproduktion i USA. Redan nu arbetar man också på nästa generations batterier, som kommer ha längre räckvidd än Tesla Model S ska Barra ha sagt under en konferens, enligt Dagens PS.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.