Genombrottet: Nikola Motors nya elbilsbatteri kan dubbla räckvidden

Amerikanska företaget Nikola Motors har gjort sig ett namn genom att utveckla vätgasdrivna lastbilar. Men man har också arbetat med att utveckla elektriska drivlinor och försöka förbättra batteriteknik. Nu meddelar företaget att man gjort stora framsteg på batterifronten.

Ett batteri med hög energidensitet är mycket mer effektivt än ett batteri med lägre densitet. Det är här man gjort genombrottet. Det nya batteriet har en energidensitet på 500 wattimar per kilo på battericellnivå. För att ställa det i relation till något, så är det nästan dubbelt så effektivt än dagens batterier i en Tesla. Tesla anses idag ha de batterier med högst energidensitet.

I princip innebär det att man kan halvera batteriet med hälften och ändå uppnå samma räckvidd. Något som i sin tur skulle kunna sänka kostnaden för en elbil avsevärt. Idag är batteriet i många fall den enskilt största kostnaden i tillverkningen av en elbil.

– Nikola har utvecklat det mest energitäta och säkra batteriet i världen och testkört det över 2 000 gånger. Det skulle dubbla räckvidden för vilken elbil som helst, säger Trevor Milton Vd på Nikola Motors.

– Vi pratar om att en Tesla Model 3 skulle kunna ha en räckvidd på 950 km. Vi pratar om en halvering av batterikostnader. Vi pratar om massövergång till elbilar, fortsätter Trevor.

Nikola Motors menar att forskarframsteget är värt hundratals miljoner kronor. Men istället för att hålla tekniken för sig själv tänker man dela med sig av den, för mänsklighetens bästa.

Man kommer visa upp tekniken under ett evenemang hösten 2020. Uttalandet från Nikola Motor fick batteritillverkarna att skaka på börsen.

https://twitter.com/nikolatrevor/status/1196791773458092032
Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.