General Motors siktar på Europa med endast elbilar

General Motors satsar stort på att utveckla elbilar. Under nästa år kommer flera nya elbilar från koncernens bilmärken baserade på den egenutvecklade plattformen Ultium. Från 2035 ska man bara erbjuda helt eldrivna modeller i sitt sortiment.

Sedan fem år tillbaka står GM utan volymkoppling till Europa när man sålde Opel till det som nu är Stellantis. Något som så här i efterhand kan tyckas ostrategiskt då den europeiska marknaden verkligen ligger i framkant när det kommer till elbilar.

Men nu pekar det mesta på att GM faktiskt funderar på att återkomma till Europa. Det sa i alla fall GM:s VD Mary Barra i samband med en konferens i Los Angeles

– För ungefär fem år sedan sålde vi vår Opel-verksamhet till det som nu är Stellantis och vi har ingen säljarånger av en förbränningmotorsverksamhet, inleder Mary.

– Men vi tittar på de tillväxtmöjligheterna som vi har nu, eftersom vi nu återigen kan kliva in i Europa som en renodlad elbilsspelare. Jag ser fram emot det, avslutar Mary.

Egentligen har GM inte riktigt lämnat den europeiska marknaden. Kvar finns en begränsad försäljning. Det rör sig främst om nischade modeller som Chevrolet Corvette och lyxmodeller från Cadillac. Den sistnämnda, Cadillac, har produktionsstart av sin första elbil, eldrivna Lyriq senare i år.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.