Geelys teknik ska snabbladda elbilar med 600 kW – 30 mil på fem minuter

Kampen om att erbjuda snabbare snabbladdning till elbilar är nu igång på riktigt. ”Världens snabbaste” snabbladdare finns i Sollefteå och kan leverera upp till 360 kW – ännu finns ingen elbil som kan ta emot de hastigheterna.

Kinesiska elbilstillverkaren Xpeng demonstrerade tidigare i höst en snabbare teknik. Då på kommande elbilen Xpeng G9 som kommer kunna laddas med upp till 480 kW på märkets S4-laddare.

Nu tar Volvoägaren Geelys dotterbolag Viridi E-mobility Technology (VREMT) på sig ledartröja. Det när företaget demonstrerade sin andra generationens snabbladdare.

Tekniken ska klara att ladda elbilar med effekter på upp till 600 kW. Det ska ge 300 kilometer räckvidd på fem minuter. Man har uppnått hastigheterna genom revolutionerande ny kylteknik som gjort det möjligt att öka spänningen och strömstyrkan och därmed öka laddhastigheten.

Kinesiska mediakanaler insatta i elbilar förväntar sig att elbilstillverkaren Zeekr kommer bli först ut att nyttja den nya tekniken. Tidigare i höst avslöjade Zeekr att man ska använda en helt ny sorts generation batteriteknik från CATL.

Elbilsmodellen Zeekr 001 kommer till våren, när den får det nya batteriet, bli världens första serietillverkade elbil med 1000 kilometer i räckvidd, enligt Zeekr. Den ska också få extremsnabb snabbladdning som ska kunna ladda batteriet från 10 till 80 procent på tio minuter.

Längre räckvidd innebär generellt större batteriet, och med det längre laddningstider. Tekniken från VREMT är tänkt att bana vägen för att kombinera både lång räckvidd och snabb snabbladdning.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.