Geely släpper supersäkert elbilsbatteri som tål att punkteras med spik

Volvo-ägaren Geely ansluter sig nu till den skara biltillverkare som satsar på egenutvecklade elbilsbatterier. Geely presenterar nu ett litiumjärnfosfatbatteri (LFP) med en energitäthet på 192 Wh/kg som de kallar för Geely Bulletproof.

Batteriet sägs tillhöra en helt ny generation LFP-batterier och ska nå helt nya nivåer när det gäller säkerhet, cykellivslängd, snabbladdningskapacitet och urladdningsprestanda vid låga temperaturer.

Den höga säkerheten är något som Geely särskilt vill förmedla med batteriets namn, som på svenska betyder skottsäkert. Under presentationen visade Geely hur man kan punktera batteriet med en spik utan att någon brand uppstår. Ett partytrick man snott av konkurrenten BYD.

Batteriet punkteras med en spik.

Demonstrationen som pågick i 7 minuter och 55 sekunder gav varken någon brand, explosion eller rök. Yttemperaturen på batteriet översteg aldrig 40°C. Batteriet lämnades sedan i två timmar, utan att något hände.

Det nya batteriet kommer ha premiär till hösten i Galaxy E5 från Geely Auto. Den kommer erbjudas med två olika storlekar på batteripaket, antingen 49,52 och 60,22 kWh som ger en räckvidd på 440 respektive 530 kilometer (CLTC).

Om Geely Bulletproof introduceras i några andra modeller från koncernportföljen återstår att se. Här ingår ju bland annat både svenska Volvo och Polestar.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.