Gästkrönika: Redan 2024 skulle den sista avgasbilen ha sålts

Gästkrönikör: Tim Gahnström

Detta är en gästkrönika. Innehållet är skribentens egen uppfattning.

Övergången till elbilar i nyförsäljningen är så snabb att alla andra “bil-trender” blir meningslösa att följa. Redan nästa år (2024) skulle den sista avgasbilen ha sålts i Sverige om trenden hade fått fortsätta. 

Men va? 2024? Det kan inte stämma tänker du säkert, men jo, övergången från avgasbilar till elbilar i nyförsäljningen går precis så fort. Varken hybrider, biogasbilar, vätgasbilar eller fossilbilar skulle ha sålts i nämnvärda kvantiteter 2025.

Häng med in i statistikens underbara värld:

  • 2016-2018 ökade elbilarnas andel från en halv procent till knappt 2%. 
  • Från 2019-2022 ökade sen andelen elbilar i nyförsäljningen från 4% till 32%. 
  • I slutet av 2022 nådde vi faktiskt 50% rena elbilar.

Elbilsförsäljningen är redan i slutet av ett exponentiellt förlopp. Men våra hjärnor behöver visuella hjälpmedel för att utvecklingen skall bli tydlig. Ett sådant verktyg kan vara ett diagram med en logaritmisk skala. På en logaritmisk skala betyder varje steg en tiodubbling i stället för ett fast antal bilar. Med en sådan skala blir det lätt att lägga på trendlinjer och se vart kurvorna kommer att mötas. I bilden nedan ser vi att trots månadsvariationerna så har trenden varit så gott som spikrak i 7 år. 

Diagrammet visar inte bara att vi på sju år har vi gått från 100 elbilar per månad till 10.000 elbilar per månad. Det visar också att fördubblingstakten är stabil. Precis som när vi lämnade tjock-tv, analoga kameror och dumma telefoner.

Ett möjligt nästa steget för den nya regeringen hade varit att införa ett stopp för nyregistrering av avgasbilar 2025. Det hade säkrat trenden och hade givit regeringen större svängrum när det kom till ekonomiska lättnader för folks behov av transporter. Tyvärr valde man istället att gå ut hårt med reformer för att rädda avgasbilarna. Vi får se om de lyckas eller om marknaden redan har nått en tipping point.

Ett litet hopp finns oväntat nog hos en av regeringens mäktigaste män, statssekreterare PM Nilsson. Förr var han tydligt liberal och har i många år skrivit artiklar om att regeringen måste bryta med bränsleindustrin och om att ett rakt förbud mot fossiler är bättre än de skatter och incitament som den rödgröna regeringen har infört. Kanske kan han förklara för Kristersson varför det är rätt att stoppa nyregisteringen av avgasbilar 2025.

På två mandatperioden har försäljningen av avgasbilar minskat med 180.000 fordon per år. Vid de större reformerna blir det en liten spik men efter varje spik så fortsätter försäljningen stabilt nedåt.

Många försöker få oss att diskutera om det är bäst med bensin eller diesel eller om laddhybrider, biogasbilar, vätgasbilar eller flytande elektrobränsle eller biobränsle kan vara framtiden. Men nej, den enda trenden att hålla ögonen på är skiftet från bilar med avgasrör till rena elbilar. Resten är bara brus, förändringar som är så små att de inte syns i statistiken.

En sista bra sak som är värd att notera men som kan vara svår att få syn på i allt statistiskt brus är det faktum att det säljs betydligt färre bilar idag än vad det gjorde för sju år sedan oavsett drivmedel. Från att ha legat på en försäljning stabilt över 30.000 bilar per månad så rör vi oss nu mot en försäljning på en nivå runt 20.000 bilar per månad, det är en linjär trend som döljs i det logaritmiska diagrammet men som blir tydlig om drar ihop skalan lite och lägger på ett glidande medelvärde:

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Gästskribent: Elbilist, miljöpartist och systemutvecklare som i flera år gjort modeller och trend-diagram över omställningens framfart.