Forskare: Ladda elbilen på sekunder med flytande energi

Forskare vid universitet i Glasgow har tagit fram ett batteri som kan laddas på en sekund. De kallar tekniken för ”flow battery”, som bygger på nanoteknik.

Tekniken är relativt enkel, batteriet fylls med en vätska som innehåller nanomolekyler som kan förvara mycket mer energi än dagens batterier. Det är denna vätska som är laddad med energi, och man skulle då kunna tanka batteriet med ny, mer energifylld vätska när energin i den befintliga vätskan har använts.

Det är också då möjligt att lagra energin och vätskan på ett annat sätt. Till exempel skulle man kunna ladda vätskan på laddstationer när det är som mest soligt. För sedan överföra denna till fordon under resten av dygnet.

Om batteriet kan bli verklighet och används på elbilar beror på om batteriet kan massproduceras till en rimlig kostnad. Men om det blir verklighet skulle det i framtiden gå lika fort att tanka en elbil som att tanka en fossilbil.

Källa: SkyNews

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.