Gamla Jaguar-batterier blir energilager

JLR-koncernen där Jaguar ingår har inlett ett samarbetat med Wykes Engineering i Storbritannien. Tillsammans ska de bygga ett av Storbritanniens största energilagringssystemen för lagring av sol- och vindkraft.

Wykes första energilager använder sig av 30 begagnade högspänningsbatterier som suttit i prototyper och testfordon av Jaguar I-Pace. De 30 batterierna ger en total lagringskapacitet på 2500 kWh.

Batterierna som sitter i Jaguar I-Pace har samma passform och format för att kunna placeras direkt i de containrar som Wykes använder. De behöver alltså inte byggas om. Något som gör installationen betydligt enklare.

JLR ska innan slutet på 2023 leverera tillräckligt med batteriet för en total energimängd på 7500 kWh. Det är tillräckligt mycket för att försörja 750 hushåll med el under en dag.

I framtiden är tanken att använda äldre uttjänta elbilsbatterier med en restkapacitet på 70 till 80 procent. Det är tillräckligt med kapacitet och ger batterierna ett andra liv efter tiden i elbilen, innan de återvinnas till nya batterier.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.