Frankrikes nya industri: Bygga om bilklassiker till elbilar

Verkstäder som bygger om gamla bilklassiker till elbilar har blivit en stor affär i Frankrike. Franska regeringen uppmuntrar det hela genom ekonomiska stöd som gör att det är billigare att konvertera en gammal bil till elbil än att köpa en ny elbil.

SVT har träffat Joel Ricoveri på verkstaden Mehari Club som specialiserat sig på konverteringar. Idag konverterar de runt tio bilar i månaden, men ser att det nästa år kommer att öka till 15 till 20 bilar i månaden.

Att konvertera en bil tar runt tre dagar och priset inklusive nya drivlinan och arbete landar på 15 000 euro. Till det får kunden också ett stöd från staten på 6000 euro.

Konverteringskitet ger en elmotor som har likvärdig prestanda med den som ersätts. Man bevarar också viktförhållandet precis som i det ursprungliga fordonet för att inte påverka köregenskaperna. Energin kommer från ett LFP-batteri som ger en räckvidd på runt 80 till 90 kilometer. Den nya elbilen kan AC-laddas via ett typ 2-uttag eller via ett vanligt vägguttag.

Inslaget från SVT kan du se via den här länken.

Bonusvideo: Mehari Club visar upp sin konvertering av en Citroen 2CV i vackra franska miljöer:

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.