Frankrike miljardsatsar på snabbladdare till elbilar

Frankrikes regeringen har precis lanserat en storsatsning på nya snabbladdare. Totalt satsar man motsvarade en miljard kronor till ny infrastruktur över hela landet.

Satsningen innebär en subvention på nya laddpunkter med omkring 30 procent, säger franska transportministern Jean-Baptiste Djebbari. För att aktörer ska kunna ta del av stödet behöver de bygga minst fyra nya laddpunkter per station. Minst två av laddarna måste vara på 150 kW.

Målet är att bygga ut flera snabbladdare utmed de franska motorvägarna. Se kartbild ovan. Bidrag kommer också beviljas för andra vägar som inte är landets statliga motorvägar, förtydligar Jean-Baptiste på Twitter. Målet är att utbyggnaden ska vara klar till 2022.

Det kan liknas vid den satsning som svenska Trafikverket gör på 150 miljoner kronor, där aktörer som bygger ut snabbladdare kan söka om stöd. Till skillnad från Frankrike kan Sverige subventionera upp till hela kostnaden.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.