Frankrike först med ny elbilsbonus som gynnar elbilar tillverkade i Europa

Frankrike kommer bli det första landet i Europa att införa en elbilsbonus som ska gynna försäljningen av elbilar tillverkade i Europa. Det meddelade landets president Emmanuel Macron i ett tal under torsdagen:

– Vi kommer att vara det första europeiska landet att reformera kriterierna för utdelningen av bilbonusen. Det är en liten revolution som vi vill föra till europeisk nivå. Detta betyder inte att vi är protektionistiska, vi kommer inte att stänga marknaden, men vi vill inte använda de franska skattebetalarnas pengar för att påskynda icke-europeisk industrialisering, sa presidenten i sitt tal.

– Det är en fråga om att stödja batterier och elbilar som är tillverkade i Europa eftersom deras koldioxidavtryck är bra, tillade presidenten.

Bonusen utesluter inte elbilar tillverkade på andra marknader. Bonusnivån är istället baserad på koldioxidavtryck vid tillverkningen. Här kommer en elbil tillverkad i Europa ha ett mycket lägre avtryck än exempelvis en elbil tillverkad i Kina eller USA och därmed vara berättigad till en högre bonus.

Den franska finansministern Bruno Le Maire säger att man utvecklat en modell som bedömer koldioxidavtrycket ”från batteri till konstruktion av motorn”. Tillverkarna måste motivera varför de uppfyller de ”ekologiska kriterier” som ger dem rätt till den ”ekologiska bonusen”.

Emmanuel Macron hoppas att initiativet med den klimatbaserade bonusen ska sprida sig till fler europeiska länder. Franska Stellantis-chefen Carlos Tavares lär jubla. Han har många gånger varit kritisk till att europeiska biltillverkare missgynnas på den inhemska marknaden.

Idag kan franska bilköpare få en bonus på 56 000 kronor vid köp av en elbil som kostar under 528 000 kronor. Reglerna för den nya bonusen ska vara klara till slutet av det här året. Ett första utkast ska presenteras redan den 17 maj.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.