Frankrike inför leasing på elbil för 100 euro per månad

Frankrikes president Emmanuel Macron vill värna om den europeiska bilindustrin. Nu svarar han upp till sitt kampanjlöfte från presidentvalet förra året. Det ska bli möjligt att leasa en bil för 100 euro (1 160 kr) i månaden, resten av notan betalar den franska staten.

– Vi har en historisk utmaning att anta. Den tekniska revolutionen kommer att ta oss från förbränningsårhundradet till det elektriska århundradet. Jag styrker vårt mål att producera två miljoner elbilar till 2030 och att stoppa försäljningen av bilar med förbränningsmotorer till 2035, sa Bruno Le Marie, Frankrikes ekonomi- och finansminster under ett tal på ett konvent för fordonsbranschen.

Frankrike har idag redan några av de högsta subventionerna på elbilar i Europa. Men för att även låginkomsttagare ska ha råd att köpa en elbil så vill man gynna dem med en speciellt riktad bonus.

– Från 2024 kommer vi att införa 100 euro-leasing för låginkomsthushållen för de bilar med lägst koldioxidavtryck. Ansökan kommer att öppna från november, fortsatte Bruno Le Marie.

Det finns en del kriterier som köparen måste uppnå för att ta del av leasingsubventionen. Bland annat måste hushållet ha en årsinkomst på under 14 100 euro (164 000 kronor). Dessutom måste bilen vara en de av utvalda bilmodellerna som är tillverkade i Europa.

Bland modellerna som är kvalificerade för stödet idag finns Fiat 500e, Renault Twingo samt nya Citroën ë-C3.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.