Från åtta Tesla Supercharger-stationer till fler än 5000 på tio år

Tesla har nyligen passerat 5000 Tesla Supercharger-stationer världen över. I en kort uppdatering passar man också på att visa hur det såg ut från början, för bara 10 år sedan.

De första Supercharger-stationerna öppnade Tesla på USA:s väst- och östkust. Från start fanns det endast åtta stationer där merparten initialt fanns i hemdelstaten Kalifornien.

Men nu har alltså Tesla passerat fler än 5000 stationer globalt. Numera finns snabbladdarna i stora delar av Nordamerika och Europa samt också i stora delar av Kina, Australien och Nya Zeeland.

I sin årliga Impact Report redovisar Tesla också hur driftmässigt pålitliga stationerna är. Upptiden för 2022 var hela 99,95 procent, där merparten av laddarna vid en given station fungerade.

I takt med att elbilsflottan också blivit större har Tesla börjat bygga allt större stationer. Från starten hade Tesla fyra laddare per station, idag är det genomsnittet 12 laddare per station.

Två stationer i Sverige

I Sverige startade utbyggnaden av Teslas laddningsnätverk på två orter samtidigt. I juli 2014 invigdes de två första stationerna i Arboga och Karlstad. Ytterligare planer på stationer fanns också klara, med bland annat Uddevalla, Falkenberg och Löddeköpinge.

I Sverige har Tesla idag 71 stationer med totalt 946 laddare. Av dessa är omkring 80 procent öppna för alla elbilmärken vilket gör det till Sveriges enskilt största snabbladdningsnätverk.

Utvecklingen går framåt

Idag är Tesla uppe i version 3 av sina Superchargers som kan leverera en effekt på upp till 250 kW. Det till skillnad från de äldre generationerna som först hade en maxeffekt på 135 kW och senare 150 kW.

Nyligen öppnade Tesla också en pilotanläggning i Harderwijk, Nederländerna. Den stationen är uppe i version 4 och laddarna är nu bättre anpassade för alla elbilar med längre laddkablar och bättre placering av laddarna i förhållande till parkeringsrutan.

Supercharger V4-stationen är nu i en pilotfas med en maxeffekt på 250 kW, men de ska vara säkrade för att leverera högre effekter i framtiden. Tesla planerar att öppna fler Supercharger V4-stationer i Europa under de kommande månaderna, men än så länge är det okänt var.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.