Igår läckte uppgifterna ut om att regeringen har för avsikt att höja reduktionsplikten för bränsle. I samband med en presskonferens nu under morgonen bekräftade Tidöpartierna beskedet. Löftet är dock att det inte ska påverka priset vid pumpen.
– Vi har alltså tänkt att försöka lyckas med konststycket att fortsätta göra det billigare att vara svensk, och samtidigt nå våra klimatmål. Vi sänker alltså skatten på drivmedel, höjer kravet på inblandning av biobränsle så att vi beräknas nå våra klimatmål till 2030, inledde Ebba Busch, energi- och näringsminister under presskonferensen.
Syftet med lagen om reduktionsplikt är att minska växthusgasutsläpp från vissa fossila drivmedel. Det gör man alltså genom att blanda in en större andel biodrivmedel i de fossila bränslen. Andelen höjs nu från 6 till 10 procent.
Samtidigt meddelar Ebba Busch att EU-direktivet tillåter att drivmedelsleverantörerna som också säljer el vid laddstationer kan tillgodoräkna sig detta i sina utsläppsreduktioner. Vilket också kan bidra till att sänka kostnaderna för det flytande bränslet.
– Om jag har en publik laddstolpe får jag räkna med elen som jag laddar mina kunders bilar med i reduktionsplikten. Om mer el går ut från laddstolpen blir kraven på iblandning av till exempel biobränslen lägre och vice versa, förklarar Busch.
Det är något som kommer att stimulera utbyggnaden av laddinfrastruktur i transportsektorn förtydligade Ebba under presskonferensen.
– Samtidigt som det då minskar reduktionspliktens priseffekt, fortsatte Ebba.
Oppositionen är dock skeptiska
Miljöpartiets språkrör Daniel Helldén är skeptisk och menar att regeringen ”fortsätter vilseleda väljarna för att dölja att de inte har en plan för att klara omställningen”.
– Först driver regeringen igenom politik som chockhöjer utsläppen med 50 miljoner ton till 2030. Nu pratar de om en minskning om två miljoner ton. Det är inte seriöst, skriver Helldén i ett utlåtande.
Rickard Nordin, klimat- och energipolitisk talesperson för Centerpartiet, kallar utspelet för klimatbluff, rapporterar SVT:
– Användningen av el i fordonssektorn ökar och räknar man in detta blir det i praktiken ett nollsummespel som inte motsvarar de utsläppsminskningar som behövs.
Kommentera