Ett lösenord kommer att skickas till din e-postadress.

Nybilsförsäljningen av elbilar i Norge fortsätter att blomstra. Till dagens datum är 48,1 procent av alla nya bilar köpta i år en elbil. Det är imponerande volymer. På totalen är det dock en liten nedgång, i början av året låg man strax över femtio procent.

Det finns en hel del nya elbilsmodeller som med stor sannolikhet kommer mottas väl i Norge och påverka höstens andel mycket positivt. Däribland Polestar 2 och också den något billigare Volkswagen ID.3, vars föregångare VW e-Golf skördat stora framgångar i landet. Den mest sålda elbilen i Norge just nu är Audi e-tron.

Frankrike börjar också imponera

Frankrikes strategi för att kickstarta bilindustrin ur pandemin är generösa bonusar för elbilar. Den franska bilköparen kan få upp till 120 000 kronor i bonus vid köp av en elbil.

Det är tydligt att bonusen har gett effekt. Andelarna elbilar i juni hoppar upp till nio procent, från de tidigare 2,5 procenten i fjol. Modellerna som toppar i Frankrike är bland annat Renault Zoe, Peugeot e-208, Hyundai Kona Electric, Citroen C-zero och Tesla Model 3. Renault Zoe stod för 44 procent av alla sålda elbilar i landet.