Fortsatt momsfria elbilar i Norge – men nya regler för tjänstebilar

I Norge har elbilar varit helt fria från moms under flera år. Det har hjälpt till att bidra till landets snabba omställning till eldrift. Men under hösten har det flitigt diskuterats om att återinföra momsen på elbilar. I alla fall på vissa dyrare bilmodeller.

Nu har det norska Stortinget klubbat igenom budgeten för nästa år. Då står det klart att Norge inte kommer återinför någon moms på elbilar för nästa år.

– Elbilsföreningen är glada över fortsatt momsbefrielse på elbilar och att man behåller förslaget om en höjd engångsskatt på förorenande laddhybrider. Det är avgörande för att nå Stortingets mål om helt utsläppsfri nybilsförsäljning år 2025, säger generalsekreterare Christina Bu för Norges elbilsförening.

Däremot gör man förändring på beskattningen för elbilar i tjänstebilssektorn som blir samma som för fossilbilar. Tidigare har det funnits en rabatt på 40 procent för tjänstebilsbeskattning. Denna slopas nu.

Svenskar väntar på elbilsbonus

I Sverige väntar fortfarande många som köpt elbil i år fortfarande på besked kring sin elbilsbonus. Årets bonuspengar tog snabbt slut och Transportstyrelsen pausade utbetalningarna. Regeringen har sagt att man vill tillföra extrapengar och också förändra reglerna inför kommande år.

Vanligtvis brukar den svenska Riksdagen klubba igenom ändringarna i årets budget och nästa års budget i slutet av november. Det kommer man sannolikt också göra i år. Först då vet vi definitivt om det blir ett tillskott till årets elbilsbonus och hur det ser ut framåt.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.