Första elbilarna från Seat blir Mii och el-Born

diess
Seats Vd Luca de Meo och Volkswagenskoncernens Vd Dr Herbert Diess intill Seat el-Born

Seat har tidigare berättat att de fått en ledande roll i Volkswagen-koncernens elbilsutveckling. Märkets två första elbilar kommer bli en eldriven version av Seat Mii och ett förverkligande av konceptelbilen el-Born.

Nu förtydligar man sina mål i samband med en presskonferens i anslutningen till tillverkarens kvartalsrapport. I nära samarbete med Volkswagen kommer Seat nu för första gången utveckla en egen plattform. Det blir en mindre version av Volkswagens nya elbilsplattform MEB.

Målet med den nya plattformen är att kunna tillverka prisvärda elbilar med ett utgångspris på under 20 000 euro. Bilarna ska vara utvecklade särskilt för stadskörning, och ha en längd på omkring 4 meter. Sedan tidigare har Allt om Elbil kunnat berätta att Seat rekryterat 300 ingenjörer till att delta i projektet i Spanien.

Seat går mot rekord

Seat rapporterar samtidigt att man gör försäljningsrekord. Antalet sålda bilar under förra året är det högsta sedan märket grundades för ungefär 70 år sedan.

”2018 var det bästa året i Seats historia. För första gången har vi attraktiva produkter i de relevanta och mest lönsamma segmentet, vilket har gjort oss till ett av de snabbast växande varumärkena i Europa under de senaste tre åren”, säger Vd Luca de Meo.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.