Första bilderna: Här är elbilen Zeekr X designad i Göteborg – klarar 0-100 km/h på 4 sekunder

I början av veckan visade Zeekr upp de första bilderna på en ny elbil. Modellen fick namnet Zeekr 3rd men elbilen på bilderna var färgglatt maskerad.

Nu har Zeekr slopat maskeringen och för första gången kan vi nu ta en närmare titt på den nya modellen. Dessutom får vi reda på att det officiella namnet blir Zeekr X. Och inte Zeekr 003 som det tidigare spekulerats kring.

Zeekr X är enligt officiella uppgifter designad vid Zeekrs designstudio i Göteborg. Företaget själva beskriver modellen som en ”en förstklassig stads-SUV med utmärkta köregenskaper”.

Den bygger på Geelys SEA-plattform som också ligger till grund för Zeekr 001 och Zeekr 009. Den ska bland annat klara 0 till 100 km/h på under 4 sekunder, enligt ett tidigare uttalande från Zeekr.

I samband med nattens bildpremiär talade Zeekr om ”3-klubben”, vilket i vissa sammanhang har tolkats som att den kan klara 0 till 100 km/h på 3 sekunder. Men det kan också betyda allt från 3,0 till 3,9 sekunder. Eller att det är Zeekrs tredje modell.

– Zeekr X kan köra mjukt i höga hastigheter tack vare optimerad aerodynamisk prestanda, skriver Zeekr.

Storleksmässigt mäter Zeekr X in på 4450 mm i längd, 1836 mm i bredd och 1572 mm i höjd. Hjulbasen är på 2750 mm. Det gör den ungefär lika lång och bred som koncernsyskonet Volvo XC40, men en decimeter lägre.

I övrigt är Zeekr för tillfället sparsamma kring detaljerna.

Den stora premiären kommer äga rum på bilmässan i Shanghai i april.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.