Förslaget: Bara europeiska elbilar ska få bonus – för att främja inhemsk tillverkning

Frankrikes finansminister Bruno Le Maire vill se en enhetlig klimatbonus för elbilar inom i EU. Dessutom bör den vara utformad likt systemet i USA där endast inhemskt producerade elbilar är berättigade till bonusen.

– Det är dags att reservera elbilsbonusar antingen för bilar tillverkade inom europeiskt territorium eller för fordon som strikt uppfyller nya miljöstandarder. Vi måste spela med samma regler om vi vill stärka våra industrier, våra jobb och vår teknik, sa Bruno Le Maire under ett budgetmöte.

I takt med att samhället skiftar om till elbilar kommer tusentals jobb bli obsoleta. Som ett exempel nämner Bruno Le Maries områden som tillverkning av växellådor och motorer. Han menar att vi måste skapa nya jobb inom fordonsindustrin. Det gör vi genom att främja den inhemska produktionen av elbilar.

Redan idag arbetar EU storskaligt med att främja och uppmuntra till lokal produktion av elbilsbatterier. En viktig del som idag står för 40 procent av kostnaden i en elbil.

– Jag tycker att det är dags att vi börjar tänka på den här idén i Europa, sa Bruno Le Maire och tillägger att han oroar sig för ”konkurrenskraften hos utländska företag”.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.