Förslag på nya enklare förmånsregler på elbilar till sommaren

Regeringen har lämnat in ett förslag om ändrad nedsättning av förmånsvärdet för elbilar till Lagrådet. Syftet är att göra det enklare att tillämpa förmånsregler på elbilar och andra miljöanpassade fordon.

Idag beräknas förmånsvärdet på en elbil genom att ta värdet för närmast motsvarande bensinbil. Något som inte är helt enkelt eller självklart för bilmodeller som bygger på helt dedikerade elbilsplattsformar.

– Detta har lett till en ökad administration för Skatteverket och generalagenterna för bilar, samtidigt som arbetsgivare och arbetstagare kan ha svårt att på förhand beräkna förmånsvärdet för nya miljöbilar, skriver Regeringen i sitt förslag.

Det nya förslaget innebär att en nedsättningen av förmånsvärdet för elbilar ändras så att nybilspriset, vid beräkningen av förmånsvärdet, sätts ned med ett fast schablonbelopp. För elbilar är den nedsättningen 350 000 kronor, dock högst 50 procent av bilens nypris. Om förslaget går igenom kan det bli billigare att köra elbil.

Föreslaget innefattar också andra miljöanpassade fordon. Samma belopp som för elbilar föreslås även för vätgasbilar. Laddhyrbider får en nedsättning på 140 000 kronor och gasbilar 100 000 kronor.

Med de varierade beloppen vill Regeringen premiera bilar med låga utsläpp. Dessutom föreslås elhybrider och etanoldrivna bilar att inte omfattas av nedsättningen.

Om förslaget antas kommer det träda i kraft den 1 juli 2022. Det kommer gälla för alla bilar som blir skattepliktiga för första gången från och med det datumet.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.