Förslag: Köp elbil – skrota dina gamla bil få 25 000kr

Bilförsäljningen har blivit lidande av Coronavirusets framfart. För att snabbt få fart på bilförsäljningen igen har branschorganisationen BilSweden lagt fram ett förslag om åtgärder till regeringen.

Föreslaget är tänkt för att kicka-starta igång marknaden igen, så fort man ser att smittspridningen börjat avta. En av åtgärderna är ett införande av en tillfällig skrotningspremie. Om man köper eller leasar en elbil föreslås en skrotningspremie på 25 000kr. Att få bort äldre fordon från vägar gynnar både miljö, säkerhet och ekonomin, menar BilSweden

– Trots krisen kommer fordonsindustrins planer på att producera renare, säkrare och effektivare fordon inte att ändras. Vi behöver åtgärder som skapar bra förutsättningar för den omställning som fordonsindustrin är mitt uppe i, säger Mattias Bergman Vd för BilSweden.

Sänkta avgifter för elbilar

Man föreslår också en tillfälligt stopp på trängselavgifter under den pågående smittspridningen. Elbilar bör också få sänkta broavgifter och kommunerna bor undersöka möjligheterna att sänka parkeringsavgifter och boendeparkering.

Likaså bör man öka takten på utbyggnaden av laddinfrastruktur, både på allmänna vägnätet, parkeringar, bostadshus och byggnader som inte är avsedda för bostäder.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.