Forskningen avgör: Elbilar är renare än bensinbilar – globalt sett i 95% av alla fall

Brittiska och holländska forskare har studerat utsläppen från elbilar. Slutsatsen är att elbilar är betydligt renare än bensinbilar. Totalt har man tittat på 59 regioner över hela världen.

I Sverige där en stor del av elen kommer från förnybara källor eller kärnkraft släpper en elbil ut 70 procent mindre koldioxid än en bensinbil.. Då har forskarna tittar på hela ledet, från tillverkning till skrotning.

Även i länder som har betydligt smutsigare el, till exempel Storbritannien ger elbilen också en vinst. Dock lite blygsammare på 30 procent. Globalt sett är elbilar ändå renare i 95 procent av alla fall som forskarna tittat på.

Ett av länderna där elbilar inte lönar sig idag är exempelvis Polen, där majoriteten av elen kommer från kolkraft. Men forskarna lyfter fram att trenden hos de flesta länderna i världen är att man går mot grönare el. En betydande skillnad är bara några få år bort, skriver forskarna.

Bakom rapporten står de brittiska universiteten Exeter och Cambridge tillsammans med holländska universitet i Nijmegen. Mer om rapporten finns att läsa hos Cambridge.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.