Forskaren: Elbilen tar över 2023 och fossilbilen är överflödig 2026

Pressbild: Tesla

2023 kommer prisutvecklingen på elbilen göra att den kommer kosta lika mycket som en fossilbil. Det är framtidsforskaren Ray Wills, Vd på rådgivningsfirman Future Smart Strategies som tittat närmare på elbilens genomslagskraft och den troliga utvecklingskurvan.

Medan elbilen når prisparitet med fossbilen om tre år, så kommer utvecklingen gå ännu snabbare därefter. År 2026 räknar Ray med att elbilen är den enda bilen som kommer tillverkas. Ungefär samtidigt börjar många bensinstationer bli föråldrade.

– Elektrifieringen kommer i stort sett vara klar till 2026. Alla bilar som byggs då kommer vara elbilar med undantag för vissa specialfordon, säger Ray till The Sydney Morning Herald.

– Framtiden kommer snabbare än vi tror. Och när den väl kommer, säger vi alltid att den kom snabbare än vi trodde. Ingen kommer vara exakt rätt om framtiden, men jag har fått titeln futurist och mitt jobb är att vara minst fel, säger Ray.

Ray drar ett exempel från Australien

I Australien finns det 18 miljoner bilar, snittåldern på dessa är 10 år. Fem procent av dem kommer vara ersatta av elbilar i början på 2020. 2036 kommer hälften av bilarna var utbytta, och år 2046 kommer nästan alla bilar vara elbilar.

I snitt gör en australiensare som äger en elbil bensinbesparingar på motsvarande 6500 kronor om året. Om 2-3 år kommer elbilarna gå ner så mycket i pris att övergången är oundviklig.

– Just nu kostar de billigaste elbilarna omkring 330 000-450 000kr, säger Ray. 2022-2023 kommer man kunna köp en elbil för under 130 000kr.

Vänta inte för länge

– Folk tänker att att de ska vänta och se vad som händer. Men när elbilarna är här, kommer priserna på fossilbilarna att rasa. Vid en punkt kommer de vara osäljbara och det är inte en sits man vill fastna it.

Australien kommer fortfarande ha räckviddsångest då avstånden är stora i landet, betonar Ray, men det finns elbilar som kan klara uppåt 60 mil på en laddning.

– Du kommer behöva ladda dig själv, eller gå på toaletten innan du måste ladda elbilen, fortsätter Ray.

Han spår att många av de mindre och äldre bensinstationerna kommer stängas ner. De större bensinstationerna utmed motorvägarna kommer finnas kvar, men fungera som laddstationer för elbilar.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.