Försäljningen av elbilar har passerat dieselbilen i Europa

Foto: andreas160578/Pixabay

För första gången under en enskild månad har försäljningen av elbilar i Europa gått om försäljningen av dieselbilar. Det skriver Financial Times som summerat bilförsäljningen i december.

Försäljningen av elbilar ökade ordentligt under årets sista kvartal. Tidningen skriver att Tesla var bäst på att hantera bristen på halvledare och kunde mot slutet av året leverera rekordmånga elbilar. Europeiska biltillverkare gjorde också allt de kunde i form av att prioritera elbilar för att nå upp till de hårdare utsläppskraven.

Det resulterade i rekordmånga 176 000 levererade elbilar i Europa under december. Det är en ökning med sex procent jämfört december förra året. Som en ytterligare jämförelse var antalet levererade dieselbilar under månaden 160 000.

– Dieseldöden har gått på repris sedan september 2015 när Dieselgate avslöjades för första gången. Det fick VW att utarbeta de första planerna för ID.3 inom 30 dagar efter att skandalen uppenbarade sig, säger fordonsanalytikern Matthias Schmidt till tidningen.

Allt som allt under helåret så var en av fem sålda bilar på 18 europeiska marknaden helt eldrivna. Motsvarande siffra för diesel och dieselhybrider var 19 procent.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.