Försäkringsbolagets tre tips för att ladda elbilen säkert

Försäkringsbolaget Länsförsäkringar delar med sig av sina bäst tips på hur du laddar din elbil säkert, och förklarar dessutom varför vissa sätt kan vara en risk.

Som ett exempel nämner Länsförsäkringar det vanliga vägg- och motorvärmaruttaget som ett dåligt alternativ. De är inte gjorda för så hög belastning som elbilen kräver och ökar risken för brand, enligt försäkringsbolaget.

– Det följer ofta med en vanlig sladd med elbilen men i det finstilta ska den endast användas i nödfall och om man följer de elsäkerhetsregler som finns, säger Anders Dahlén som arbetar med att förebygga skador på Länsförsäkringar Jämtland.

När belastningen blir för hög i ett eluttag kan det väldigt snabbt bli varmt och kan i värsta fall börja brinna.

– Vi har sett flera exempel på uttag som utvecklat stark värme där plasten smält och blivit bränd, säger Anders Dahlén.

Använd en laddbox

Istället ska man alltid använda sig av en laddbox när man laddar hemma. Den ska vara installerad av en auktoriserad elfirma. Laddboxar och laddstolpar är designade för att klara av den höga belastningen över tid som elbilsladdning innebär.

– De som köper en ny elbil får säkert bra information om laddning och laddstolpe men vi är precis i början av en växande begagnatmarknad och där finns en farhåga att kunskapen inte följer med till den nya ägaren, förklarar Anders Dahlén.

Men Easee då?

Nyligen fick laddboxar från norska Easee försäljningsförbud i Sverige. Hur påverkar det beskedet de som har en laddbox från tillverkaren installerad hemma? Är det okej att fortsätta använda laddboxen, ur försäkringssynpunkt?

Bedömningen är att det är okej för ägarna att fortsätta använda sin laddboxar av märket Easse tills tillverkaren åtgärdat den brist som elsäkerhetsverket avser. Anders Dahlén tycker inte man ska vara orolig men noga följa de anvisningar man får av installatören.

– Det är en ung marknad och teknikutvecklingen går fort. Det är inte helt förvånande att det dyker upp brister och produkter som inte fullt ut följer de standarder vi har, säger Anders Dahlén.

Tre tips för säker elbilsladdning

  • Ladda inte bilen i vanliga vägg och motorvärmaruttag. Det är inte tillräckligt säkert. Även om det följer med en vanlig elkabel är den gjort för nödladdning kortare stunder.
  • Installationen av din laddstation eller laddbox ska göras av en auktoriserad elfirma.
  • Använd aldrig förlängningssladd. Det kan innebära att säkringen inte skyddar på rätt sätt.
Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.