Försäkringsbolaget If: ”Det stjäls nästan inga elbilar”

Pressbild: If

Efter att ha sett en nedgång under de senaste tio åren har återigen de svenska bil- och bildelsstölderna ökat enligt försäkringsbolaget If. På två år har stölderna ökat med 11 procent. Katalysatorstölderna har ökat med 10 000 procent på två år.

– Det har gått så långt att kön för att få en stulen katalysator utbytt kan vara uppemot ett halvår. Många drabbas gång på gång. Så här kan det inte fortsätta, säger Ifs utredningschef Ann Hassel Tano.

Trenden är unik för Sverige. Bilbrottsligheten i Sverige är mycket högre än i våra grannländer, uppger If i sin årsbarometer. Polisen uppskattar att internationell organiserad brottslighet ligger bakom 90 procent av bil- och bildelsstölderna.

Elbilar klarar sig

Däremot är elbilar än så länge förskonade. ”Det stjäls nästan inga elbilar” skriver If i sin rapport. Under 2021 har det varit ett fåtal anmälningar om stulna laddkablar. Stölderna av hela elbilar är ännu mer sällsynt.

En möjlig förklaring är den moderna tekniken som finns i elbilar. En hel del elbilar kopplar upp sig automatiskt och identifierar sig mot mot externa laddare, vilket gör dem svåra att stjäla. En annan tänkbar förklaring är en låg efterfrågan till följd av dåligt utbyggd laddinfrastruktur på mottagarmarknaden.

Men både polisen och försäkringsbolagen räknar med att elbilar, och i synnerhet elbilsbatterier, kan bli alltmer attraktiva för stöldligor i takt med en växande efterfrågan.

Förslag på åtgärder

If har identifierat flera åtgärder för att minska bilbrottsligheten. Bland annat bör regeringen ge Tullverket ett tydligt uppdrag att genomföra utförselkontroller. Man vill också försvåra för tjuven genom att minska insynen i det svenska vägtrafikregistret.

Dessutom bör man införa hårdare straff för bilbrott och ge Tullverket och Polisen modernare teknik. Här nämner If bland annat scanningsverktyg i hamnar, automatisk avläsning av registreringsskyltar och tekniska verktyg för att hitta störsändare. Det kan göra att stöldgods och stöldligor lättare kan hittas.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.