Försäkringsbolagen: Ovana gör att elbilar toppar olycksstatistiken

Elbilar tycks vare överrepresenterade i olycksstatistiken hos danska försäkringsbolag. Det skriver danska tidningen Politiken som gjort en rundrindning hos försäkringsbolagen. Elbilar står för ungefär 20 procent fler tillbud än andra biltyper.

Tesla sticker ut än mer med 50 procent. De flesta skadorna kommer från sammandrabbningar med betongpelare i parkeringshus eller i carporten hemma. Orsaken är troligtvis ovana.

– Det händer antagligen eftersom elbilar accelererar snabbt och det kan överraska föraren. Det är lite som att köra en radiobil, säger Jens Røpke vid försäkringsbolaget Topdanmark.

Även i Norge är elbilen överrepresenterad i P-skador

Det skandinaviska försäkringsbolaget Codan ser samma trender även i andra länder. I elbilslandet Norge finns det stora underlag att mäta statistiskt. Omkring hälften av alla nya elbilsförare har något tillbud inom det första året.

– Det är tydligt att människor måste vänja sig vid något helt annat när de trycker på gaspedalen. Vi kan se att de vanligaste skadorna är bucklor i främre delen av bilen och att skadan inträffar i samband med start och stopp, säger Søren Friis vid Codan.

Forskaren Anders Fjenbo Jesen vid Danmarks Tekniska universitet tror att obalansen kommer jämna ut sig med tiden:

– Jag tror att vi kommer att se överrepresentationen hos elbilarna jämna ut sig när elbilen blir mer utbredd och den genomsnittliga ägaren återspeglas bättre i befolkningen, säger Anders.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.