Video: Formula E-bil kör 218 km/h inomhus och sätter världsrekord

En Formula E-racingbil har satt ett nytt hastighetsrekord inomhus med en toppfart på 218,71 km/h. Därmed petas Porsche Taycan som 2021 knep rekordet med en hastighet på 165,10 km/h. Bakom ratten satt McLarens Formula E-förare Jake Hughes.

Rekordet sattes på den delen av London E-Prix-banan som går inomhus genom ExCeL London arena. Formula E-bilen var dock inte helt original, utan bilens fartspärrar hade lyfts som en del av utvecklingsprojektet GenBeta där man utvecklar nästa generationens Formula E-bilar.

En Formula E-bil har två motorer men normalt används endast den bakre motorn för framdriften i tävlingsloppen. Den främre motorn används bara för bromskraftåtervinning. Genom att höja motoreffekten på den bakre motorn från 350 kW till 400 kW och genom att aktivera framdriften i den främre motorn fick bilen bättre fäste på banan under accelerationen.

– GenBeta är första gången som fyrhjulsdrift har aktiverats i en ensitsig racerbil för både acceleration och bromsregenerering. GenBetan visar upp vad som kommer att vara möjligt för Formel E-racing inom en snar framtid, kommenterar Alessandra Ciliberti, Formula E:s tekniska chef.

För att lyckas med rekordförsöket startade föraren från stillastående inne i arenan, och körde sedan genom en 130-graderskurva i 40 km/h för att sedan accelerera upp till 218,71 km/h på den efterföljande rakan. Hastigheten uppmättes fem meter innan föraren var tvungen att bromsa för att kunna stanna inne i arenan.

Rekordet går att se i videon nedanför:

Bonusvideo: Det gamla rekordet som sattes av Porsche Taycan Turbo S för två år sedan kan du se i videon nedanför. Det rekordet är fortsatt den högsta uppmätta hastigheten för en produktionsbil inomhus.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.