Fords eldrivna SuperVan med 2000 hästkrafter ska ta sig an Pikes Peak

Fords egna specialbyggda SuperVan 4 ska ge sig an det utmanande loppet Pikes Peak International Hill Climb i Colorado, USA i juni. En klättring uppför Pikes Peak motsvarande 3000 höjdmetrar.

Ford SuperVan 4 är helt eldriven och är utrustad med ett batteri på 50 kWh. Den har fyra elmotorer som levererar närmare 1973 hästkrafter. 0 till 100 km/h klarar den på under två sekunder.

I grund och botten bygger Ford SuperVan 4 på en Ford E-Transit Custom. En eldriven skåpbil som ska gå i produktion under det här året. Den har dock modifierats rejält.

Loppet arrangerades för första gången 1916. Då tävlade Ford med en Model T som klarade klättringen på 28 minuter och tre sekunder. Idag klarar de snabbaste bilarna loppet på under 10 minuter med god marginal. Rekordet innehas av elbilen Volkswagen I.D. R med en tid på 7 minuter 57 sekunder 148 hundradelar.

Loppet bjuder på en utmanade klättring från 1 440 meter över havet till mållinjen som ligger på 4 302 meters höjd. Banan slingrar sig uppåt med 156 svängar.

– Pikes Peak International Hill Climb är det perfekta nästa stoppet för Ford Performance, och är den perfekta platsen att ta SuperVan 4, eftersom båda har en lång historia som får igång fantasin hos racingfans över hela världen. Båda har utvecklats över tiden, och det är dags att ta vår elfordonsteknik och testa den på berget mot några av de mest imponerande prestandafordonen i världen, berättar Mark Rushbrook, global chef, Ford Performance Motorsports.

Ford visade för första gången upp Ford SuperVan 4 i samband med Goodwood Festival of Speed. Den uppvisningen av den eldrivna superskåpbilen kan du se i videon nedanför:

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.