Ford sänker elbils-tempot för att matcha efterfrågan i USA

Skiftet till elbilar i Sverige och Europa går i rekordfart, men det tycks vara aningen tuffare i USA. Trots att det är hemmamarknaden för Tesla som är orsaken till det snabba och tydliga skiftet i vår del av världen.

Ford meddelade i förra veckan att man kommer att skjuta på en del av sina investeringar. Det eftersom kunder i Nordamerika ”inte längre är villiga att betala ett premiumpris” för att köpa en elbil, lyder uttalandet. Det var just betalviljan att ”betala extra för att köra elbil” som skulle hjälpa Ford att snabbt genomföra en jätteinvestering på 12 miljarder dollar.

Ford är tydliga med att man inte pausar den kommande generationen elbilar som man presenterade tidigare i år. Man tittar istället på andra sätt att skala upp produktionskapaciteten och investeringarna i ett tempo som närmare matchar efterfrågan.

– Vi går inte bort från våra andra generationens elbilsprodukter. Vi tittar dock på produktionstempot. Vi kommer att sträcka ut en del av den investeringen. Kunden kommer att bestämma vad volymerna är, sa CFO John Lawler på en presskonferensen.

Nästa generationen elbilar från Ford.

– Bra produkt räcker inte längre i elbilsbranschen. Vi måste vara helt konkurrenskraftiga med priset. Tesla gav oss en enorm gåva, med laserfokus på kostnad och skalning av Model Y. De sätter standarden och vi gör nu verkliga framsteg med våra elbilar på andra och tredje generationen, sa VD Jim Farley i samband med presskonferensen.

Han passade på att lyfta fram nästa generationen eldrivna pickup som Ford arbetar på. ”Det är en av de mest spännande bilarna jag någonsin sett.”. Målet var att Fords elbilar skulle nå kostnadsparitet med bilar med förbränningsmotorer till 2026, det måste Ford nu försöka nå tidigare än så.

Via Feber.se, Carscoopes, CNBC.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.