Ford planerar att minska sitt beroende av Volkswagens elbilsplattform

Ford har planer på att lansera tre nya elbilar under de kommande två åren i Europa. En av modellerna är en suv som Ford ska visa upp i år. Den kommer att vara baserad på Volkswagens MEB-plattform.

Genom att samarbeta med Volkswagen har Ford kunnat korta ner utvecklingsstiden med två år, uppger Europachefen Martin Sanders för Automobilwoche. På tur står sedan också en sportigare crossover.

Efter lansering av de två elbilarna planerar Ford att börja använda sin egen teknik för framtida modeller. Därmed kommer Ford minska beroende av Volkswagen. Det framgår av interjvun med Martin Sanders i Automobilwoche.

Tillverkningen av de MEB-baserade modellerna kommer att ske i Köln, där Ford investerat närmare 20 miljarder kronor i att ställa om produktionen. Ford ska senare också börja bygga elbilar i Valencia. Dessa kommer däremot vara baserade på den teknik som Ford själva utvecklar.

Ford planerar att sälja 600 000 elbilar årligen i Europa från och med 2026.

Kommande suven

Fords Europachef Martin Sander har via Twitter tidigare gett oss en smygtitt på nästa modell. Den väntas få en räckvidd på upp till 500 kilometer, något som rimmar väl med kapaciteten som MEB-plattformen kan leverera på suvar av den här storleken.

– Kan knappt bärga mig till att 2023 är här, då vi kommer att dra skynket av vår första eldrivna personbil som kommer från fabriken i Köln, skriver Martin Sander via Twitter.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.