Ford och Tesla i samarbete – Ford ansluter sig till Tesla Superchargers

Att ladda vid en Tesla Supercharger är inga konstigheter för de flesta elbilisterna i Europa – både Tesla och (nästan alla) andra elbilstillverkare följer den europeiska CCS2-standarden.

I USA är det däremot lite knepigare. Tesla använder där en egen laddkontakt kallad för NACS (North American Charging Standard). Det är idag den vanligaste kontakten, eftersom Tesla är störst på laddinfrastruktur i landet. Resten av biltillverkarna och laddoperatörerna följer istället CCS1-standarden.

Under våren har Tesla börjat öppna upp en del av sina stationer för CCS1-elbilar med hjälp av en adapter. Men allra helst vill Tesla att den amerikanska marknaden ska hoppa på NACS-standarden.

Nu överraskar Ford med att man ingått ett partnerskap med Tesla. Ford kommer att utrusta framtida elbilar med NACS-laddningsporten, vilket tar bort behovet av en adapter för direkt åtkomst till Tesla Superchargers från och med 2025, skriver Ford i ett pressmeddelande.

– Tesla har lett branschen i att skapa ett stort, pålitligt och effektivt laddningssystem och vi är glada över att kunna gå samman på ett sätt som gynnar kunderna och skiftet till elbilar, säger Marin Gjaja, kundchef på Ford Model e.

– Tesla Supercharger-nätverket har utmärkt tillförlitlighet och NACS-kontakten är mindre och lättare. Sammantaget ger detta en överlägsen upplevelse för kunderna, tillägger Marin Gjaja.

– Detta är fantastiska nyheter för våra kunder som kommer att ha oöverträffad tillgång till det största nätverket av snabbladdare i USA och Kanada med 12 000+ Tesla Superchargers plus 10 000+ snabbladdare som redan finns i BlueOval Charge Network, tillägger Jim Farley, VD för Ford.

Tesla välkomnar Ford med öppna armar:

– Vi har ägnat de senaste 10 åren åt att bygga ett branschledande laddningsnätverk som möjliggör frihet att resa och skapar ett laddningsförtroende hos våra Tesla-ägare. Vi är glada över att kunna leverera vårt uppdrag att påskynda världens övergång till hållbar energi genom att välkomna Ford-ägare och andra elbilar som använder NACS till våra tusentals Superchargers över hela Nordamerika, säger Rebecca Tinucci, chef för Teslas laddinfrastruktur.

Ett antagande är att samarbetet lär ge en fullständig integration till Teslas egna ”Plug & Charge”-teknik som gör att Fords elbilar bara kan plugga in direkt på nätverket utan behov av att använda en app för att starta laddningen. Ett sådant samarbete skulle också möjligtvis på sikt kunna spilla över till Fords elbilar i Europa som redan idag kan ladda vid Tesla Superchargers.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.