Ford och GM 2026: En framtid med bensinslukande SUV:ar – inte elbilar

Läckta dokument avslöjar att USA:s största biltillverkare Ford och GM inte avser att tvinga på någon omställning till elbilar. I 2026 planerar man att tillverka fem miljoner bensinslukande SUV:ar och pickups medan man prognoserar för 320 000 elbilar. Som en jämförelse levererade Tesla 367 500 elbilar förra året.

Bakgrunden är att de två biltillverkarna vill spela på säkra kort som de vet fungerar. Planen är att sälja så mycket av sina bensindrivna bilar som möjligt, eftersom de har högre vinstmarginaler och därmed ger mer pengar till företagen.

Man avser inte att arbeta aktivt för att konsumenten ska efterfråga något annat (läs: elbilar), skriver Reuters som tagit del av dokumenten. Det blir för kostsamt.

– GM och Ford förstår att köparna vill ha mer SUV:ar och pickuper, men dom fjäskar också med Wall Street som tror på en framtid med elbilar, säger Sam Fiorani, Vice VD på analysföretaget AutoForecst: ”De två biltillverkarna skulle verkligen vilja ta del av den där Teslamagin och pengarna”.

Både Ford och GM avser att lansera betydligt fler elbilar i framtiden, men man tänker helt enkelt inte leverera före efterfrågan eller påtvinga en omställning.

– Vi försöker tajma den naturliga efterfrågan hos konsumenterna, så att vi inte tvingas göra konstgjorda saker och vi bryter inte mot lagarna om ekonomi, säger Hau Thai-Tang, produktutvecklingschef på Ford.

Elbilar från Ford och GM

Båda tillverkarna har nya elbilar på gång. I höst kommer Ford Mustang Mach-E till Sverige. Lite längre fram kommer GM att väcka liv i varumärket Hummer och lansera en stor eldriven SUV.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.