Ford investerar i Rivian – i utbyte mot hjälp med utveckling av eldriven Ford

Upptsickaren Rivian som ska tillverka en eldriven pickup och SUV har fått extra kapital. Det är Ford som investerar motsvarande 4,7 miljarder kronor i bolaget. I utbyte ska Rivian hjälpa Ford att utveckla en elbil.

Ford lansera sin populära pickup-truck, F-150 som elbil. Samarbetet innebär att Ford kommer använda Rivians ”skateboard” till sina bilar, alltså Rivians bottenplatta med drivlina.

Rivians första elbil är en stor fyradörrars pickup-truck för äventyraren som fått namnet R1T. Den ska nå kunder 2020. Investeringen från Ford ska inte påverka Rivians egen utveckling.

Räckvidd för R1T är upp till 65 mil för den största modellen med ett batteripaket på 180 kWh. En imponerande acceleration på 0-100km/h på ungefär 3 sekunder kan man också lägga till meritlistan. Bilen ska kunna lasta 800kg eller dra en släpvagn på upp till 5 ton.

Förra året investerade Amazon miljardbelopp i Rivian.

Källa: Green Car Reports

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.