Ford hakar på Teslas vision om autonoma taxibilar – lansering 2021

Ford planerar för fullt självkörande bilar redan till 2021. Bilarna ska vara speciellt anpassade som förarlösa taxibilar. Det meddelar Ford i ett pressmeddelande.

Ett liknande konceptet med självkörande som du delar med andra har Teslas Vd Elon Musk tidigare talat om. Elon är säker på att du med hjälp av den självkörande tekniken kan ställa din bil till förfogande när du inte behöver den och kommuner kan sätta in självkörande minibussar i glesbygden som idag oftast trafikeras av tomma linjebussar.

Ford planerar att dubbla sitt forskarcenter i Silicon Valley som arbetar med autonoma bilar. Idag består det av 130 medarbetare och två nya byggnader ska byggas i anslutning till centret för att kunna utöka verksamheten.

De har också slutit avtal med fyra stycken startups, som specialiserar sig på autonom teknik, artificiell intelligens och kart- och navigeringssystem.

”Ford har utvecklat och testat autonoma fordon i mer än 10 år”, säger Raj Nair, Fords vice-vd för global produktutveckling och teknisk chef. ”Vi har en strategisk fördel på grund av vår förmåga att kombinera programvara och avläsningsteknik med den sofistikerade teknik som krävs för att tillverka högkvalitativa fordon.”

Raj menar att de sitter på kunskapen som krävs för att göra autonoma fordon verklighet för miljontals människor runt om i världen. Och det redan 2010.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.