Ford förbättrar räckvidden med uppvärmda ytor

Fords ingenjörer har kommit fram till att det är mer effektivt att värma upp ytor i elbilar, som mattor och dörrpaneler än att använda luftkonditioneringen. Det kan förbättra räckvidden med upp till fem procent.

Experimentet genomfördes på elektriska Ford E-Transit, där förare under leveranser öppnar och stänger dörrarna hundratals gånger om dagen. I testbilen värmde man upp ytor som passagerare kommer i direktkontakt med, och paneler som strålar värme till passagerarna.

Energiförbrukningen för kupéuppvärmningen minskade med 13 procent jämfört med en vanlig luftkonditionering. Vilket översatt i räckvidd motsvarade fem procent – eller hundratals extra kilometer om året.

– Vi vet alla om att när dörr eller fönster öppnas när det är kallare ute, sjunker temperaturen inuti en bil. Detta gäller särskilt för skåpbilar eftersom förare gör frekventa stopp och värmen som genereras via luftkonditioneringen förloras snabbare, medan uppvärmda ytor förblir varma, säger Markus Espig, systemingenjör, Propulsion Systems Engineering, Ford Research and Innovation Centre Europe.

– Att minska energianvändningen förbättrar inte bara räckvidden, det minskar också kostnaderna och hjälper till att se till att sättet vi reser på är mer hållbart, fortsätter Markus Espig.

Ännu är tekniken i ett tidigt utvecklingsstadium, med resultatet från projektet ska hjälp Ford att utveckla mer effektiva elbilar i framtiden.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.