Ford delar bolaget i två: Skapar Ford Model e för att utveckla elbilar

Ford ska bokstavligen dela upp sig i två delar för att snabbare kunna ställa om till eldrift. Uppdelningen ska göra att tillverkarens utvecklare av elbilar inte ska behöva kompromissa med att tänka på att det arbete de lägger ner också ska fungera på Fords bilar med förbränningsmotorer.

Den nya divisionen ”Ford Model e” ska fokusera på att utveckla elbilar. Den andra delen med namnet ”Ford Blue” ska bygga vidare på Fords fordon med förbränningsmotorer. Den distinkta uppdelningen ska göra att Ford bättre ska kunna utmana både nya elbilskonkurrenter och etablerade biltillverkare.

– Vår ambition är att bli ett riktigt bra, världsförändrande företag igen, och det kräver fokus. Vi går all-in och skapar separata men kompletterande företag som ger oss hastighet av en start-up och otyglad innovation i Ford Model e. Tillsammans med Ford Blues industriella kunnande, volym och ikoniska varumärken som Bronco har vi något som nystartade företag bara kan drömma om, säger Fords VD Jim Farley.

Utöver att utveckla elbilar får Model e-divisionen också uppdraget att utveckla digitala tjänster, mjukvara och andra digitala upplevelser i och runt fordonen. Något som Ford Blue sedan kan ha nytta av.

Ska locka nya talanger

Genom Model e hoppas Ford kunna locka till sig de bästa utvecklarna, ingenjörerna och UX-talangerna. De får en möjlighet att arbeta och innovera helt från grunden fritt från gammalt arv ”som sitter i väggarna”.

Fords VD Jim Farley kliver in som VD i den nya divisionen men sitter fortsatt också kvar som VD på koncernnivå. För att leda arbetet inom Model e-divisionen tillsätts Doug Field som har ett förflutet med ledande positioner inom Tesla och Apple.

– Att designa verkligt ledande eldrivna och mjukvarudrivna fordon med upplevelser som kunderna idag inte ens kan föreställa sig kräver ett nytt arbetssätt. Att kunna röra sig med snabbhet och obegränsad ambition för att skapa revolutionerande nya produkter, säger Doug Field.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.