Följ Allt om Elbil

Hej, vad letar du efter?

Politik

Förbud mot försäljning av nya bensin- och dieselbilar klubbas igenom i allt fler länder

Allt fler länder klubbar igenom framtida förbud på försäljning av bilar med förbränningsmotor. Idag kom uppgifterna om att Storbritannien planerar att tidigarelägga sitt förbud till 2030 istället för 2040. Planen är att klubba igenom beslutet innan årsskiftet.

Fler länder delar inställningen till bensin- och dieselbilar. I det förlovade elbilslandet Norge har stortinget beslutat om att förbjuda nybilsförsäljning av fossilbilar redan 2025. Ett annat europeiskt land som också haft en framgångsrik försäljning av elbilar är Nederländerna. Här måste alla nya bilar bilar vara helt utsläppsfria från 2030.

I USA har 28 företag gått samman för att lobba för fossilfri nybilsförsäljning från 2030. Gruppen kallar sig ZETA och bland medlemmarna finns starka aktörer som Tesla, Rivian, Lucid Motors, ABB, Siemens och Uber.

Bland andra länder i Europa som tittar på förbud eller redan har beslutat om förbud till 2030 finns Danmark, Island, Slovenien och Irland. Spanien och Frankrike har satt målet till 2040.

Sverige kan få förbud 2030

I Sverige pågår en utredning om liknande förbud. Det ursprungliga förslaget var att förbjuda alla nya bensin- och dieselbilar till 2030. Regeringen har tillsatt en utredning som ska titta på hur och när ett förbud kan genomföras. Resultatet ska redovisar den 1 juni 2021.

– Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsland. Transportsektorn står för en tredjedel av Sveriges utsläpp av växthusgaser och har därmed en betydande roll i klimatomställningen, säger finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund.

Liknande diskussioner pågår också på EU-nivå. Fram till ett totalförbud kommer man också arbeta mer aktivt för att underlätta för de som arbetar aktivt för en omställning.Relaterad läsning

Skriven av

Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.

Kommentera eller läs kommentarer

Elbil

Tesla har länge haft ett rekommendationsprogram där Tesla-ägare kan få belöningar genom att rekommendera andra till att köpa en Tesla. Belöningarna har varierat genom...

Elbil

I veckan rullade den första leveransklara pickupen Rivian R1T av produktionslinan i Normal, Illinois. Därmed vann Rivian kampen om att vara först om att...

Stöd Allt om Elbil

Annons

Följ oss på Facebook

Vårt nyhetsbrev

En gång i månaden skickar vi ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.

Annons
Annons