För lat för att koppla in snabbladdaren till elbilen? Hyundais robot gör det åt dig

Hyundai har tagit fram ett koncept på en laddrobot som automatiskt ansluter till din bil när du rullar in till laddaren. Roboten ska fungera i alla väder och klimat och kan upptäcka både hinder och faror i närheten.

Genom en serie 3D-baserade kameror och AI kan roboten läsa av laddporten på din bil, och sedan friktionsfritt ansluta laddningskabeln. När laddningen är klar kopplar den bort kabeln.

Visst vore det härligt att rulla in vid en snabbladdare en regnig höstkväll och slippa hoppa ur bilen för att anslutna kabeln? I videon nedanför kan du se Hyundais första robot in action:

Bonusvideo: En animerad video beskriver konceptet ytterligare.

Fler laddrobotar

Hyundai är inte den enda som har tänkt tanken på att utveckla laddrobotor som tar bort det manuella momenten med att behöva anslutna kabeln till bilen. Både Tesla och BMW var tidigt ute med prototyper.

I höstas visade Ionity upp teknik från Rocsys som också ska ta bort momentet med att behöva anslutna kabeln manuellt. En automatiserat anslutning av laddkabeln skulle kunna minska ställtiden med upp till 20 procent tror Ionity och Rocsys. Läs mer om det projektet här.

Volkswagen har tagit det hela ännu längre. De visade för två år sedan upp idéen om en laddrobot på hjul. Den har ett eget batteripaket och kan åka runt till elbilar stående i ett parkeringshus som behöver ladda. På så vis utesluter man behovet av att dra fram laddare till varje parkeringplats. Kolla in Volkswagens robot här.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.