Folksam tycker till om olika elbilar – Bra val eller inte?

Försäkringsbolaget Folksam släppte idag sin nya elbilslista där man tycker till om säkerheten i nya och begagnade elbilar (och laddhybrider). Totalt innehåller listan 60 elbilar där 34 modeller får märkningen Bra val.

Fordonsforskarna på Folksam konstaterar att dagens elbilar erbjuder hög säkerhet med senaste säkerhetstekniken. Dock ser man en förbättringspotential hos de mindre elbilarna. 

– Många som köper en ny bil förutsätter nog att säkerheten håller högsta säkerhetsnivå, men det stämmer inte alltid. Exempelvis ser vi flera nyare modeller som inte klarar fem stjärnor, berättar Anders Ydenius, trafikforskare på Folksam.

Men det är långt ifrån alla mindre elbilar som är dåliga, förtydligar Folksam. Bland annat lyfter man fram Volkswagen ID.3, Cupra Born, Renault Megane E-Tech och MG ZS EV som är relativt billiga och bra val ur säkerhetsaspekt. Dessutom är de berättigade till elbilsbonusen på 70 000 kronor vilket sänker priset ytterligare.

I listan finns 26 elbilar som Folksam väljer att inte ge märkningen Bra val. De flesta av dem klarar inte säkerhetskraven för fem stjärnor i Euro NCAP.

Några av de äldre modellerna med lägst betyg som Folksam lyfter fram är Aiways U5 2020 och Nissan e-NV200 2014 (tre stjärnor) och Renault Zoe 2013 (0 stjärnor). Men det finns också några nyare modeller som inte heller får märkningen. Dessa är BMW i4 2022 och Citroen ë-C4 2022, Fiat 500e 2021, MG Marvel R 2021 och Opel Mokka-e 2022.

Utforska listan: Hela listan finns att hitta hos Folksam.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.