Flygande elbil får tillstånd att flyga i USA

Alef Aeronautics grundandes 2015 i Kaliforninen. Företaget ska utveckla en ”helt vanlig” elbil som dessutom ska kunna lyfta vertikalt och flyga framåt. Alefs mål är att göra pendling snabbare och enklare.

Den första prototypen Alef Model A kommer ha en räckvidd på 320 kilometer på marken och 117 kilometer räckvidd i luften. Kupén hänger svävande i den personbilslika karossen och stabiliseras med en gyro. Propellrarna finns dolda i karossen, för att dämpa ljud och öka säkerheten.

Nu har Alef fått ett flygtillstånd från amerikanska luftfartsmyndigheten FAA. Det finns vissa begräsningar, och flygningarna får bara ske i samband med utställningar, eller i forsknings- och utvecklingssyfte.

– Vi är glada över att få denna certifiering från FAA. Det gör att vi kan komma närmare målet att ge människor en miljövänlig och snabbare pendling, vilket sparar individer och företag timmar varje vecka. Det här är ett litet steg för flygplan, ett jättesteg för bilar, kommenterar Jim Dukhovny, VD för Alef.

Säkerhet är också en av de aspekter som Alef måste ta hänsyn till. Framdrivningssystemet säkras upp med trippel till åttafaldig redundans av alla nyckelkomponenter och tusentals beräknar görs i sekunden för att göra flygningen säker. Som en yttersta säkerhetsmetod har flygbilen också en fallskärm.

Målet är att produktionen och leveranserna ska starta under fjärde kvartalet av 2025. Alef Model A kommer att kosta från tre miljoner kronor vid lanseringen och ha plats för en till två passagerare.

Det långsiktiga målet är sedan att lansera en större modell, kallad Model Z, som ska ha plats för fyra till sex passagerare. Den ska komma år 2035, och i samband med det kommer tekniken också vara så överkomlig att den får en prislapp på strax under 400 000 kronor.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.